RV.Net Open Roads Forum: Class A Motorhomes: Breakdown Information

RV Blog

  |  

RV Sales

  |  

Campgrounds

  |  

RV Parks

  |  

RV Club

  |  

RV Buyers Guide

  |  

Roadside Assistance

  |  

Extended Service Plan

  |  

RV Travel Assistance

  |  

RV Credit Card

  |  

RV Loans

Open Roads Forum Already a member? Login here.   If not, Register Today!  |  Help

Newest  |  Active  |  Popular  |  RVing FAQ Forum Rules  |  Forum Posting Help and Support  |  Contact  

Search:   Advanced Search

Search only in Class A Motorhomes

Open Roads Forum  >  Class A Motorhomes  >  All

 > Breakdown Information

Reply to Topic  |  Subscribe  |  Print Page  |  Post New Topic  | 
Page of 82  
Prev  |  Next
Sponsored By:
kd7cxg

McMinnville, Oregon

Senior Member

Joined: 12/21/2002

View Profile


Offline
Posted: 12/12/03 12:30pm Link  |  Quote  |  Print  |  Notify Moderator

RV Particulars: Winnebago Brave 30W
Driveline: GM 8.1L W/4L80E Transmission
Miles: 16K+
Year: 2002

Breakdown description: Stopped at rest area on I90 near Bule Earth, Mn to eat lunch. When we were ready to leave the MH would not start.
Symptom: With key turned to start position nothing would happen.
Effect: Had MH towed to authorized WorkHorse service center in Truman, Mn.
Cause: Ignition switch had melted, no other problem found.
Outcome: Ignition switch replaced, continued on trip.


2002 Winnebago Brave 30W 8.1L
TOADS: 2004 Jeep Liberty, 2010 Toyota Corolla
Brazels Ultra Power Mod(CAI,ECM,Aero Turbine Mufflers,Plugs & Wires)
Rear Trac Bar,Safe-T-Plus,UltraTrac Bellcrank
Park Brake Upgrade Kit
Good Sam Lifetime Member
FMCA F277504


bob_b

Souderton, PA

Senior Member

Joined: 08/15/2003

View Profile



Good Sam RV Club Member

Offline
Posted: 12/12/03 12:34pm Link  |  Quote  |  Print  |  Notify Moderator

Quote:

RV particulars:
Driveline (Engine, Transmission): Cummins 5.9, Allison 4 spd
Miles:58,000
Year:1993
Break Down Description: (You can add any description of the problem here that you think would help others in understanding the situation and problem.)
Symptoms: Engine wouldn't start after overnight stay
Effect: No start condition
Cause: Mis-adjusted shift linkage
Outcome: started normally when shifter moved to neutral position. Readjusted linkage after reaching destination. Problem solved.


wile e


I have exact same setup('93)/Cummins 5.9/Allison 4-spd) and ran into the exact same problem. This had happened while I was tying up the island at busy gas station. I was losing popularity quick! Luckily, I had experienced this problem before with a beat up Oldsmobile in high school and knew what the problem was. It was still un-nerving.


I now push the stick into FIRMLY into Park so that the neutral saftey switch doesn't prevent the engine from starting.


'93 Itasca Suncrusier diesel towing a '05 Honda CR-V.
Bob, Pam(DW), Bridget(DD) and Christine(DD)
See you at most of the Penn State tailgates">


kd7cxg

McMinnville, Oregon

Senior Member

Joined: 12/21/2002

View Profile


Offline
Posted: 12/12/03 12:51pm Link  |  Quote  |  Print  |  Notify Moderator

This breakdown happened about one year later than the previous post.
Symptom: MH hard to start, starter solenoid would click but starter would not turn engine over. Sounded like a low battery. After 3 to 5 clicks engine would turn over and start. Decided to wait until it completely quit before I had it fixed. Lasted all the way from somewhere in Indiana to Oregon. I pulled into the driveway to unload, then backed out in the street, turned around to back into the drive so I could dump the holding tanks. Finished with that and started to move the MH again and nothing happened.
Effect: Called WorkHorse again. They sent a tow truck and had it towed to Valley RV, just outside McMinnville, Or.
Cause: Melted ign sw again. This time they also found that the neutral safety sw was bad, causing the ign sw to get hot.
Outcome: Ign sw and neutral safety sw replaced. Hope this is the end of this problem.

Badeye

Bonaire GA

Senior Member

Joined: 03/06/2003

View Profile



Good Sam RV Club Member

Offline
Posted: 12/13/03 10:38am Link  |  Quote  |  Print  |  Notify Moderator

Checking on new posts. Should get started on putting data in a database sometime next week. Will keep all posted.

Horst

White Lake, Michigan, USA

Senior Member

Joined: 12/07/2001

View Profile



Good Sam RV Club Member

Offline
Posted: 12/13/03 06:14pm Link  |  Quote  |  Print  |  Notify Moderator

Hello Jack, while your coach is still under warranty (I assume) take it to Freightliner and have them analyze the engine and other systems to find the cause of that intermittent problem. Although, it the symptoms are intermittent, the cause might be a constant and could possibly be found. That would then probably prevent this thing from happening again. Did you sign up for the Tiffin Rally in Michigan in 2004? I cannot go, we plan to leave for AK on June 1.

Horst


Almost everything in life is negotiable!

Horst and Hertha
WB8YRY
68/68 years young
2003 Phaeton 38GH
Toad: '03 4x4 Chevy TrailBlazer

gMw

Nashua, NH

New Member

Joined: 10/26/2002

View Profile



Good Sam RV Club Member

Offline
Posted: 12/14/03 05:04am Link  |  Quote  |  Print  |  Notify Moderator

RV particulars:
Driveline (Engine, Transmission): Cummins 5.9, Allison 5 spd
Miles: 16,993
Year: 2001
Break Down Description: (You can add any description of the problem here that you think would help others in understanding the situation and problem.)
Symptoms: Engine wouldn't start after refueling. Dash lights work, key switch works, starter motor – nothing (no sound, no turn, nothing). Batteries fully charged, everything else working normally.
Effect: Engine will not start, towed to Frieghtliner...
Cause: Bad starter motor
Outcome: Starter replaced, now starts normally. Problem solved!!


George & Laraine
Nashua, NH
2002 Journey DP, Freightliner Chassis, Cat 330
2003 Jeep Liberty

pulsar

Lewisville, NC

Senior Member

Joined: 12/30/2001

View Profile



Good Sam RV Club Member


Posted: 12/14/03 09:24am Link  |  Quote  |  Print  |  Notify Moderator

RV particulars: 2002 Winnebago Adventurer 32V – Workhorse W-20 chassis
Driveline (Engine, Transmission): Chevy 8.1L, Allison 1000
Miles: 20,155
Year: 2002
Break Down Description: (You can add any description of the problem here that you think would help others in understanding the situation and problem.)
Symptoms: RV began pulling to the right. We could smell what we thought was a burning electrical odor. When the brakes were applied, the MH pulled sharply to the left
Effect: We pulled off of the road at the earliest opportunity and called our road service (Coach-net) We advised not to drive further. (We were told later, that a wheel fire has resulted from similar incidence.)
Cause: Poorly designed brakes system. This Bosch ZOTS system, manufactured prior to October 2001, was used by many MH chassis manufacturers. I understand that an International chassis with this system was used on some school buses.
Outcome: Although only the brakes on one wheel locked up, the calipers, slides, and pads were replaced on all wheels. New pin kits were used. The right-front rotor was replaced.

Here is a link to a discussion of a National Highway Transportation Safety Administration investigation of these brakes.

Workhorse brake problems and NHSTA

Tom


2015 Meridian 36M
2006 CR-V toad
3 golden retrievers (Breeze, Jinks, Razz)
1 border collie (Boogie)

bobpie

South NJ USA

Senior Member

Joined: 04/20/2003

View Profile



Good Sam RV Club Member

Offline
Posted: 12/14/03 11:44am Link  |  Quote  |  Print  |  Notify Moderator

RV particulars[emoticon]outhwind 32-K
Driveline (Engine, Transmission):454-4bbl
Miles:48000
Year:1989
Break Down Description: (You can add any description of the problem here that you think would help others in understanding the situation and problem.)
Symptoms: engine popping and backfireing under load,( going uphill)
Effect: a pulsation feel in the coach and a popping sound while driving up some grades. Cause:never really found out. I did change all the plugs & wires, cap,rotor,ignition control module
Outcome:This did work for a while but the problem came back after about 2 to 3,000 miles. Also I did replace burned out #8 plug wire twice during this problem time frame. Traded in the coach with 52,000 miles


2001 suncrusier, 32-v, Ford V10, 4 Koni FSD, dinning slide, No leaks, 1 wife, 1 westie, life is good! 03 malibu toad sometimes, roadmaster brake pro,roadmaster Blackhawk all terrain tow bar!

bobpie

South NJ USA

Senior Member

Joined: 04/20/2003

View Profile



Good Sam RV Club Member

Offline
Posted: 12/14/03 11:57am Link  |  Quote  |  Print  |  Notify Moderator

RV particulars:Itasca Suncruiser
Driveline (Engine, Transmission):Triton V-10, 4 speed with OD
Miles:7580
Year:2001. Break Down Description: (You can add any description of the problem here that you think would help others in understanding the situation and problem.)
Symptoms:In heavy rain the engine would misfire and the check engine light came on. I pulled over 3 times under bridges and drained the breather element and filter, full of water.
Effect[emoticon]ater ingestion through the air intake Cause[emoticon]oorly designed air intake system. Ford TSB (tecnicle service bulletin) Outcome:Took her to the ford delership and they installed a plastic shroud around the air intake opening, no charge. They also checked out the air sensor and said it was OK. My check engine light rests itself after 3 engine cycles. Cold start, reach operation temp, shut down,cool down, do again.

campingshadow

Waskom, Texas

Senior Member

Joined: 11/24/2002

View Profile



Good Sam RV Club Member

Offline
Posted: 12/14/03 05:56pm Link  |  Quote  |  Print  |  Notify Moderator

RV particulars: 2002 Georgie Boy Cruise Master
Driveline (Engine, Transmission): W22 w/ Alison 8.1
Miles: 8,000
Year: 2003
Break Down Description: Key will not turn in ignition, unable to shift gears while parked
Symptoms: Cannot turn key - cannot move vehicle
Effect: Total lock up of steering wheel and ignition
Cause: loose fuse
Outcome: After being towed 200 miles, fuse was reseated and all worked fine after that.

I pulled into a gas station and turned off the engine to fill the tank with gas. When I went to restart the engine, the key would not move. The gearshift lever was locked solid. The steering wheel was locked solid. Was under Warranty by Workhorse so called for repairs. They towed me 200 miles (back from where I had come from) to nearest W repair facility. Spent the night at the repair facility and next morning repairman came out and checked fuses under the hood AND under the dash by left foot. One fuse was loose (in box by foot). Pushed it in and everything worked perfectly. Resumed trip with no problems.
Very expensive fuse....tow bill alone was $1500....paid by Workhorse.

Shadow


Shadow and LD

2003 36' Cedar Creek RLS Fifth Wheel

Retired and loving it!!!!

Reply to Topic  |  Subscribe  |  Print Page  |  Post New Topic  | 
Page of 82  
Prev  |  Next

Open Roads Forum  >  Class A Motorhomes  >  All

 > Breakdown Information
Search:   Advanced Search

Search only in Class A Motorhomes


New posts No new posts
Closed, new posts Closed, no new posts
Moved, new posts Moved, no new posts

Adjust text size:




© 2021 CWI, Inc. © 2021 Good Sam Enterprises, LLC. All Rights Reserved.