RV.Net Open Roads Forum: Tech Issues: Intellitec Powerline 2004 EMS problem and issue

RV Blog

  |  

RV Sales

  |  

Campgrounds

  |  

RV Parks

  |  

RV Club

  |  

RV Buyers Guide

  |  

Roadside Assistance

  |  

Extended Service Plan

  |  

RV Travel Assistance

  |  

RV Credit Card

  |  

RV Loans

Open Roads Forum Already a member? Login here.   If not, Register Today!  |  Help

Newest  |  Active  |  Popular  |  RVing FAQ Forum Rules  |  Forum Posting Help and Support  |  Contact  

Search:   Advanced Search

Search only in Tech Issues

Open Roads Forum  >  Tech Issues

 > Intellitec Powerline 2004 EMS problem and issue

Reply to Topic  |  Subscribe  |  Print Topic  |  Post New Topic  | 
Sponsored By:
23hotrodr

Iowa

Senior Member

Joined: 05/14/2008

View Profile


Offline
Posted: 03/08/19 07:32am Link  |  Quote  |  Print  |  Notify Moderator

2007 Itasca Suncruiser with Intellitec EMS. Problem is that EMS control display never shows connected to 50 amp service . It only shows connected to 30 amp service even when connected to 50 amp service. I have confirmed full 50 amp 240 volt connection at main panel. Read where the control board had issues with burned resistors and so I bought and installed a new control board. No change. I have confirmed proper wiring connections to control board.

It acts like the board is never seeing one leg of the 2 hot leads of the 50 amp service. I do not find any dedicated direct wiring to each hot leg to the control board. Does anyone know where the Intellitec control board picks up the 2 hot lead signals so it can detect when connected to 50 amp service?

I also have a PI 50amp hard wired EMS on the incoming power line that confirms both legs connected and shows amp draw on each leg when connected to 50 amp service. I just need to confirm both hot legs signal to Intellitec control board, but cannot see where it is supposed to get it. -- Thanks-- Mick


2007 Itasca Suncruiser 35L
2000 Jeep Wrangler

Hurricaner

Hurricane Utah

Senior Member

Joined: 02/17/2007

View Profile



Posted: 03/08/19 07:39am Link  |  Quote  |  Print  |  Notify Moderator

Some ems's get there reading from the water heater, microwave and or the refrigerator breakers. Make sure these breakers have power.IE, If you flip the breaker on the water heater it will mess up the ems.

Sam


Sam & Kari
Hurricane, Utah


2019 Winnebago Sightseer 33C

dougrainer

Carrolton, Texas

Senior Member

Joined: 06/11/2007

View Profile


Offline
Posted: 03/08/19 07:50am Link  |  Quote  |  Print  |  Notify Moderator

99 PERCENT of the time when an Intellitec does NOT show 50 amp, it is because you do NOT have TRUE 50 amp service. True 50 amp service will have 240 volts between the 2 hot leads. If you do not have 240 volts you do not have correct 50 amp service. If you do have 240 volts between the 2 hot leads, download the manual below. Doug

http://techsupport.pdxrvwholesale.com/wp........ent-System-00-0068X-X00-53-00683-300.pdf

dougrainer

Carrolton, Texas

Senior Member

Joined: 06/11/2007

View Profile


Offline
Posted: 03/08/19 07:51am Link  |  Quote  |  Print  |  Notify Moderator

Hurricaner wrote:

Some ems's get there reading from the water heater, microwave and or the refrigerator breakers. Make sure these breakers have power.IE, If you flip the breaker on the water heater it will mess up the ems.

Sam


The Intellitec does have to have these breakers ON. Doug

23hotrodr

Iowa

Senior Member

Joined: 05/14/2008

View Profile


Offline
Posted: 03/08/19 12:20pm Link  |  Quote  |  Print  |  Notify Moderator

Ok-- You both nailed it. I feel really stupid now. I had the water heater breaker turned off since I need to replace the WH element. Turned it on and all is working correctly. I knew these 2 power wires from the breakers fed the switches in the relays, I just didn't realize it was also their voltage sampling source.

Thanks a lot to both of you!! Seems like I always have to learn things the hard way. Thanks-- Mick

Reply to Topic  |  Subscribe  |  Print Topic  |  Post New Topic  | 

Open Roads Forum  >  Tech Issues

 > Intellitec Powerline 2004 EMS problem and issue
Search:   Advanced Search

Search only in Tech Issues


New posts No new posts
Closed, new posts Closed, no new posts
Moved, new posts Moved, no new posts

Adjust text size:




© 2020 CWI, Inc. © 2020 Good Sam Enterprises, LLC. All Rights Reserved.