RV.Net Open Roads Forum: Hot Water heater shuts off after 30 seconds - Atwood

RV Blog

  |  

RV Sales

  |  

Campgrounds

  |  

RV Parks

  |  

RV Club

  |  

RV Buyers Guide

  |  

Roadside Assistance

  |  

Extended Service Plan

  |  

RV Travel Assistance

  |  

RV Credit Card

  |  

RV Loans

Open Roads Forum Already a member? Login here.   If not, Register Today!  |  Help

Newest  |  Active  |  Popular  |  RVing FAQ Forum Rules  |  Forum Posting Help and Support  |  Contact  

Search:   Advanced Search

Search only in Class C Motorhomes

Open Roads Forum  >  Class C Motorhomes  >  All

 > Hot Water heater shuts off after 30 seconds - Atwood

Reply to Topic  |  Subscribe  |  Print Topic  |  Post New Topic  | 
Page of 2  
Next
Sponsored By:
heyobie

Maryland

New Member

Joined: 07/08/2016

View Profile


Offline
Posted: 05/09/19 09:03am Link  |  Quote  |  Print  |  Notify Moderator

I have an old Atwood G6A-4E (my rv is from 1988) water heater that I updated in 2017. I replaced the gas valve assembly, ECO, Stat and new ignitor back then. It worked perfectly for 2 years until i tried to fire it up after this winter.

The problem is that it lights but cuts out after running for about 20 seconds.

While I was writing this email, I was testing again. It lit, ran for a minute and went out. After a few minutes, it relight itself and went out in 5 seconds. It just relit again and went out in 30 seconds

Does anyone know what this is a symptom of? STAT?

heyobie

Maryland

New Member

Joined: 07/08/2016

View Profile


Offline
Posted: 05/09/19 09:23am Link  |  Quote  |  Print  |  Notify Moderator

I tested the stat and it was open and it certainly should not be when the water is ice cold. I spend more time redoing my work because of poor quality parts. The old stat worked fine for 30 years. The new one can't make it past 2 years.

SidecarFlip

SE Michigan

Senior Member

Joined: 10/09/2016

View Profile


Online
Posted: 05/09/19 10:19am Link  |  Quote  |  Print  |  Notify Moderator

Flame sensor is kaput or the spacing is too wide.


2015 Backpack SS1500
1997 Ford 7.3 OBS 4x4 CC LB

bgum

South Louisiana

Senior Member

Joined: 02/22/2006

View Profile


Offline
Posted: 05/09/19 11:46am Link  |  Quote  |  Print  |  Notify Moderator

High temp limit thermostat possibly. It is a nickel sized puck with wires held next to the tank with some glue impregnable felt.

TBammer

Mid-Michigan

Full Member

Joined: 11/22/2015

View Profile



Posted: 05/09/19 12:53pm Link  |  Quote  |  Print  |  Notify Moderator

Spider web in mix tube?


2016 Chevy 2500 HD, 6.0 gasser, 4.10 dif
2019 Arctic Fox 25W
Reese Pro-Series WD Hitch

Old-Biscuit

Verde Valley

Senior Member

Joined: 06/20/2009

View Profile



Posted: 05/09/19 02:48pm Link  |  Quote  |  Print  |  Notify Moderator

Spark electrode not only supplies high voltage spark to ignite the main flame BUT is also used as pathway for 'flame proving' signal
Signal is generated via flame ionization....milliamp current which circuit board MUST sense otherwise DC is dropped from gas valve so raw fuel doesn't accumulate

Spark electrode
Soot/carbon
Wrong gap
Broken wire...bad connection
Ceramic insulator cracked



T-stat OPEN????
Should not open until water temp reaches 140*F
ECO OPENS at 180*F

IS water HOT if you pop T&P Relief Valve Open????


Is it time for your medication or mine?


2007 DODGE 3500 QC SRW 5.9L CTD In-Bed 'quiet gen'
2007 HitchHiker II 32.5 UKTG 2000W Xantex Inverter
On the Road Debt Free April '07
Off the road still Debt Free Jan. '14

bobndot

USA

Senior Member

Joined: 08/21/2007

View Profile


Offline
Posted: 05/09/19 05:44pm Link  |  Quote  |  Print  |  Notify Moderator

Old-Biscuit, could it be the circuit board or a dirty ground connection ?

Germania

Home

Full Member

Joined: 12/22/2010

View Profile



Good Sam RV Club Member

Offline
Posted: 05/09/19 06:41pm Link  |  Quote  |  Print  |  Notify Moderator

First thing I do when having these kind of problems is remove the power and remove and reconnect all spade connectors one at a time. It doesn't work all the time but its worked enough times to make it worthwhile. Corrosion is your enemy

heyobie

Maryland

New Member

Joined: 07/08/2016

View Profile


Offline
Posted: 05/09/19 06:45pm Link  |  Quote  |  Print  |  Notify Moderator

Replaced tstat. All is well. It just was opening way too early. Just a bad one I guess.

Thanks fOr helping.

Old-Biscuit

Verde Valley

Senior Member

Joined: 06/20/2009

View Profile



Posted: 05/09/19 08:54pm Link  |  Quote  |  Print  |  Notify Moderator

heyobie wrote:

Replaced tstat. All is well. It just was opening way too early. Just a bad one I guess.

Thanks fOr helping.



Thanks for posting update.

Hot water GOOD!

Reply to Topic  |  Subscribe  |  Print Topic  |  Post New Topic  | 
Page of 2  
Next

Open Roads Forum  >  Class C Motorhomes  >  All

 > Hot Water heater shuts off after 30 seconds - Atwood
Search:   Advanced Search

Search only in Class C Motorhomes


New posts No new posts
Closed, new posts Closed, no new posts
Moved, new posts Moved, no new posts

Adjust text size:

© 2019 CWI, Inc. © 2019 Good Sam Enterprises, LLC. All Rights Reserved. | Terms of Use | PRIVACY POLICY | YOUR PRIVACY RIGHTS