RV.Net Open Roads Forum: Tech Issues: water heater

RV Blog

  |  

RV Sales

  |  

Campgrounds

  |  

RV Parks

  |  

RV Club

  |  

RV Buyers Guide

  |  

Roadside Assistance

  |  

Extended Service Plan

  |  

RV Travel Assistance

  |  

RV Credit Card

  |  

RV Loans

Open Roads Forum Already a member? Login here.   If not, Register Today!  |  Help

Newest  |  Active  |  Popular  |  RVing FAQ Forum Rules  |  Forum Posting Help and Support  |  Contact  

Search:   Advanced Search

Search only in Tech Issues

Open Roads Forum  >  Tech Issues

 > water heater

Reply to Topic  |  Subscribe  |  Print Topic  |  Post New Topic  | 
Page of 3  
Next
Sponsored By:
cpaulsen

Oregon

Senior Member

Joined: 02/18/2005

View Profile



Good Sam RV Club Member


Posted: 12/23/19 05:34pm Link  |  Quote  |  Print  |  Notify Moderator

Sububran water will not ignite when on propane....electric portion works fine.....and yes...I do have propane


cpaulsen


MDKMDK

Canada

Senior Member

Joined: 10/15/2008

View Profile



Posted: 12/23/19 05:40pm Link  |  Quote  |  Print  |  Notify Moderator

cpaulsen wrote:

Sububran water will not ignite when on propane....electric portion works fine.....and yes...I do have propane

Batteries enabled?
Usually need 12VDC power for w/h operation. For control board and DSI.
Other propane appliances working?


Mike.
2018 (2017 Sprinter Cab Chassis) Navion24V + 2016 Wrangler JKU (sold @ ????)
2016 Sunstar 26HE, V10, 3V, 6 Speed (sold @ 4600 miles)
2002 Roadtrek C190P (sold @ 315,000kms)

BFL13

Victoria, BC

Senior Member

Joined: 02/15/2006

View Profile



Posted: 12/23/19 05:45pm Link  |  Quote  |  Print  |  Notify Moderator

cpaulsen wrote:

Sububran water will not ignite when on propane....electric portion works fine.....and yes...I do have propane


Did you try to reset the 12v Tstat?

Does the red light by the switch come on and just stay on, or does it not come on at all?

Does your digital voltmeter say the switch is getting 12v at all? If yes, is it getting to the circuit board? (Jumper the wires by-passing the switch to see if it is the switch failing to make the connection--if so get anew switch)


1. 1991 Oakland 28DB Class C
on Ford E350-460-7.5 Gas EFI
Photo in Profile
2. 1991 Bighorn 9.5ft Truck Camper on 2003 Chev 2500HD 6.0 Gas
See Profile for Electronic set-ups for 1. and 2.

rk911

DuPage County

Senior Member

Joined: 05/30/2004

View Profile



Good Sam RV Club Member

Offline
Posted: 12/23/19 05:57pm Link  |  Quote  |  Print  |  Notify Moderator

will the stove light? if so let the burners burn for about 30-seconds and try again. you may have air in the line.


Rich
Ham Radio, Sport Pilot
_________________________________
2016 Itasca Suncruiser 38Q
'46 Willys CJ2A
'03 Jeep Wrangler TJ
'10 Jeep Liberty KK

& MaggieThe Wonder Beagle

Lwiddis

Camping near Sandberg, CA

Senior Member

Joined: 08/12/2016

View Profile



Good Sam RV Club Member

Offline
Posted: 12/23/19 06:27pm Link  |  Quote  |  Print  |  Notify Moderator

rk911’s suggestion is spot on.


Winnebago 2101DS TT & 2020 Chevy Silverado 1500 LTZ Z71, 300 watts solar-parallel & MPPT, Trojan T-125s. TALL pole for flags. Prefer USFS, COE, BLM, NPS, TVA, USF&WS, state & county camps. Bicyclist! 14 year Army vet - 11B40 then 11A - (MOS 1542 & 1560)


doxiemom11

Paris Michigan

Senior Member

Joined: 01/09/2013

View Profile



Good Sam RV Club Member

Offline
Posted: 12/23/19 07:33pm Link  |  Quote  |  Print  |  Notify Moderator

Ours is an Atwood, but exactly the same problem - wouldn't light on gas, worked fine on electric. It was the circuit board on ours.

RickLight

Washington

Full Member

Joined: 01/22/2017

View Profile



Good Sam RV Club Member

Offline
Posted: 12/23/19 10:18pm Link  |  Quote  |  Print  |  Notify Moderator

There was a bad run of controller boards. Get a dealer to check your board and install a replacement. (30 min job all told) A good shop will do all the warranty paperwork for you. (Thanks Xtreme RV Idaho)


Rick,

2019 Grand Design Reflection 150 273MK
2015 Ford F350 CC SB Lariat Powerstroke
PullRite Superglide

wa8yxm

Wherever I happen to park

Senior Member

Joined: 07/04/2006

View Profile


Offline
Posted: 12/24/19 04:36am Link  |  Quote  |  Print  |  Notify Moderator

rk911 wrote:

will the stove light? if so let the burners burn for about 30-seconds and try again. you may have air in the line.


I keep hearing this but frankly.. Think about it. Stove sips propane. Water heater guzzles it. (Same for Furnace) Water heater will try 3 times before it locks out.. You'd need like 100 feet of line full of air or more before the first two attempts would not purge.

But that said.. Won't hurt to light the stove as that confirms the propane system is indeed working.

To the O/P. You need to observe while someone else turns it on.

Does it light, go out re-light (three times no relight the 3rd time)

Does the thing make sparks (Snap SNap) but no ignition

Does it just sit there like it was turned off.

Once we know that we can get more specific.


Home is where I park it.
Kenwood TS-2000 housed in a 2005 Damon Intruder 377


cpaulsen

Oregon

Senior Member

Joined: 02/18/2005

View Profile



Good Sam RV Club Member


Posted: 12/24/19 05:34am Link  |  Quote  |  Print  |  Notify Moderator

All stove burners light....turn the gas water switch on......does not attempt to light.....red light does not come on. Have pretty much figured out the control board is bad. Did try the reset........no luck there also. Will order a new control board.2018 Montana HC...2 years old. Thinking the board is behind the convenience center.....will clean the basement storage out so I can remove the panel out so I can see if it is back there.

BFL13

Victoria, BC

Senior Member

Joined: 02/15/2006

View Profile



Posted: 12/24/19 06:28am Link  |  Quote  |  Print  |  Notify Moderator

AFAIK, the switch is before the board, so first you should pull the switch with its red light, jumper the switch wires (not the light's) and see if that makes it all work.

Next is the connection of the wires to/from the switch and board at the board. I had an Atwood where that was the problem. Unplugged and plugged back to the board, which cleaned the contacts, and then the red light at the switch came on and everything worked.

* This post was edited 12/24/19 07:32am by BFL13 *

Reply to Topic  |  Subscribe  |  Print Topic  |  Post New Topic  | 
Page of 3  
Next

Open Roads Forum  >  Tech Issues

 > water heater
Search:   Advanced Search

Search only in Tech Issues


New posts No new posts
Closed, new posts Closed, no new posts
Moved, new posts Moved, no new posts

Adjust text size:




© 2020 CWI, Inc. © 2020 Good Sam Enterprises, LLC. All Rights Reserved.