RV.Net Open Roads Forum: Tech Issues: Water pump not working on battery

RV Blog

  |  

RV Sales

  |  

Campgrounds

  |  

RV Parks

  |  

RV Club

  |  

RV Buyers Guide

  |  

Roadside Assistance

  |  

Extended Service Plan

  |  

RV Travel Assistance

  |  

RV Credit Card

  |  

RV Loans

Open Roads Forum Already a member? Login here.   If not, Register Today!  |  Help

Newest  |  Active  |  Popular  |  RVing FAQ Forum Rules  |  Forum Posting Help and Support  |  Contact  

Search:   Advanced Search

Search only in Tech Issues

Open Roads Forum  >  Tech Issues

 > Water pump not working on battery

Reply to Topic  |  Subscribe  |  Print Topic  |  Post New Topic  | 
Page of 2  
Next
Sponsored By:
chiefward

Covington, GA

Senior Member

Joined: 11/20/2006

View Profile



Good Sam RV Club Member

Offline
Posted: 08/28/22 09:08am Link  |  Quote  |  Print  |  Notify Moderator

What would cause the water pump to work on shore power but not on battery? Battery charged to 12:8 volts. Fuse good. Any suggestions are appreciated.


2011 Fun Finder by Cruiser RV, model X210WBS
2017 Ram, 1500, Tradesman,
10,000 Equal-I-zer hitch

way2roll

Wilmington NC

Senior Member

Joined: 10/05/2018

View Profile


Offline
Posted: 08/28/22 09:46am Link  |  Quote  |  Print  |  Notify Moderator

Battery disconnect?


2023 FR Sunseeker 2400B MBS

2oldman

NM

Senior Member

Joined: 04/15/2001

View Profile


Offline
Posted: 08/28/22 09:54am Link  |  Quote  |  Print  |  Notify Moderator

Time for the voltmeter.

stickdog

Somewhere, USA

Senior Member

Joined: 01/27/2002

View Profile


Offline
Posted: 08/28/22 09:55am Link  |  Quote  |  Print  |  Notify Moderator

Do other 12v items work on battery power when not hooked to 120v external power?


9-11 WE WILL NEVER FORGET!
FULLTIME SINCE 2010
17 DRV MS 36rssb3
17 F350 King Ranch CC DRW 4x4 6.7 4:10 B&W hitch
John
“A good traveler has no fixed plans, and is not intent on arriving.” Lao Tzu

BB_TX

McKinney, Texas

Senior Member

Joined: 04/04/2005

View Profile


Offline
Posted: 08/28/22 10:31am Link  |  Quote  |  Print  |  Notify Moderator

Do any of your 12 vdc devices work?

Is your battery disconnect switch turned to the disconnect position?

bgum

South Louisiana

Senior Member

Joined: 02/22/2006

View Profile


Offline
Posted: 08/28/22 10:43am Link  |  Quote  |  Print  |  Notify Moderator

Bad ground?

opnspaces

San Diego Ca

Senior Member

Joined: 12/22/2004

View Profile


Offline
Posted: 08/28/22 10:53am Link  |  Quote  |  Print  |  Notify Moderator

Are you saying the fuse is good because it visually looks good? Or did you put a volt meter on the fuse while it's plugged in?

If just a visual check you will need a meter to check to verify that there is 12 volts going in and out of the fuse.

At the fuse panel find good 12v positive and ground so you know your tests will be valid. Then leave the ground connected and move the positive lead to the water pump fuse and probe the back of the fuse while it is plugged into the panel and see if you have 12 volts. Probe both holes on the fuse and the meter should read the same. If you measure 12.63 volts on one hole you should also read 12.63 volts on the second hole.
If the readings are different replace the fuse. if both readings are zero you have no power going to the fuse.
If all fuses read zero find the reverse polarity fuses and check them.

[image]


2001 Suburban 4x4. 6.0L, 4.10 3/4 ton
2005 Jayco Jay Flight 27BH
1986 Coleman Columbia Popup.

chiefward

Covington, GA

Senior Member

Joined: 11/20/2006

View Profile



Good Sam RV Club Member

Offline
Posted: 08/28/22 12:59pm Link  |  Quote  |  Print  |  Notify Moderator

Just checked and nothing works on battery. Not receiving 12volt power at fuse panel.. Replaced 30 amp inline fuse, no change. I have power at junction box under bed. Inspected wires from under bed to fuse panel, and no breaks on damage seen. Tomorrow I’m going to see if I can find some 8 gauge stranded copper wire to jump from under bed junction to fuse panel. I checked all connections at fuse panel and buss bar.

chiefward

Covington, GA

Senior Member

Joined: 11/20/2006

View Profile



Good Sam RV Club Member

Offline
Posted: 08/28/22 01:28pm Link  |  Quote  |  Print  |  Notify Moderator

I am so redfaced I’m glowing. BB_TX you were right the switch was off..I just bought this trailer and still learning all it’s ins and outs,,I’m definitely going to put a guard over this button. I thank all for your comments and suggestions. Won’t make this mistake again.

BB_TX

McKinney, Texas

Senior Member

Joined: 04/04/2005

View Profile


Offline
Posted: 08/28/22 02:09pm Link  |  Quote  |  Print  |  Notify Moderator

It happens. If that’s the biggest mistake you make you will be doing great. Most of us have done worse at least once in our RV life. [emoticon]

Reply to Topic  |  Subscribe  |  Print Topic  |  Post New Topic  | 
Page of 2  
Next

Open Roads Forum  >  Tech Issues

 > Water pump not working on battery
Search:   Advanced Search

Search only in Tech Issues


New posts No new posts
Closed, new posts Closed, no new posts
Moved, new posts Moved, no new posts

Adjust text size:




© 2023 CWI, Inc. © 2023 Good Sam Enterprises, LLC. All Rights Reserved.